Túrós csusza házi tésztával

Túrós csuszaTúrós csusza házi tésztával – Elkészítéséhez főtt tört-, kockatészta, továbbá tehéntúró, vagy juhtúró és apróra vágott sült szalonna, valamint tejföl szükséges. Egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik. Van, hogy kevesebb zsiradékkal, hosszú metélt tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják. Az étel neve a „csúszik” ige főnevesült folyamatos melléknévi igeneve, vagyis olyan étel, amely „csúszik”.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg szalonna
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

Tészta:

A 30 dkg lisztet átszitáljuk, majd a közepébe helyezzük a két tojást, adunk hozzá 2 dl vizet és kézzel alaposan összegyúrjuk. Cipókra vágjuk és pihenni hagyjuk, hogy a lisztszemecskék megduzzadjanak. Sót ne tegyünk a tésztába! A tésztát kinyújtjuk, majd levélkéket csipkedünk belőle, vagy vékony csíkokra vágjuk. Majd bő sós vízben puhára főzzük. Egy kis olajat vagy zsírt tegyünk a vízbe, hogy ne ragadjon össze a tészta. Ha feljön a víz tetejére és puha, kifőtt, meleg vízzel öblítsük le, mert a hideg víztől könnyen lehűl, a főtt tészta pedig frissen, melegen az igazi.

Míg fő a tészta, kockára vagy csíkokra vágjuk a szalonnát és saját zsírjában megpirítjuk. A tésztát és a túrót hozzáöntjük a sülő szalonnához, és a zsiradékban kicsit megforgatjuk.

Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Posted on 2013-01-03, in Főételek and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Túrós csusza házi tésztával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Comments are closed.